Migréntől az agydaganatig

Fejtsük meg a titkot, mi lapulhat a fejfájás hátterében. A nőknél háromszor gyakrabban jelentkező fejfájást, migrént az orvosok az agyi erek „hibáira” vezetik vissza – de vajon mi lehet a valódi ok?
A nőknek közel 17%-a küszködik rendszeresen visszatérő, erős görcsökkel járó fejfájással, migrénnel. Az orvosok ezt az állapot az agyban és az agyi erekben lejátszódó rendellenes folyamatokra vezetik vissza, de hogy valójában mi okozhatja ezt az egyre több embernél jelentkező kellemetlen tünetegyüttest, amely a nőknél háromszor gyakrabban jelentkezik, mint a férfiaknál, a legtöbb esetben nem tudják megmagyarázni.

A fejfájás nem a véletlen műve

Mai modern orvostudományunk számtalan betegség esetében tanácstalanul tárja szét kaját, ha a páciens a kiváltó okok felől érdeklődik. Mindez fokozottan igaz azokra a betegségekre, amelyeknél az adott kór kialakulását számtalan tényező képes befolyásolni. Így van ez a különféle daganatos betegségek sokaságánál, de egy sokakat érintő „egyszerű” migrénes fejfájás esetében is.

Oka ismeretlen?A fájdalom szervezetünk segélykiáltása. Az okok felderítésére és megszüntetésére a kezelőorvosnak se ideje, se lehetősége. A migrén kezelése gyakran kimerül a különféle fájdalomcsillapító és görcsoldó tabletták alkalmazásában, hiszen minden ezt sugallja. Felgyorsult, rohanó világunkban már nincs idő a fájdalomra, és különben is, ki törődik manapság a valódi okokkal? Mennyivel egyszerűbb egy kis pirulát bekapni és várni a csodát. De jól döntünk, ha ezt az utat járjuk? Jól tesszük, ha a tűz eloltása helyett a riasztókészüléket kapcsoljuk ki? A fejfájás nem a véletlen műve. Figyeljünk szervezetünk jelzéseire, és szánjunk időt a valódi okok megszüntetésére!

Keressük meg, mi okozza a bajt!

Ebben a feladatban szeretnék most az Ön segítségére lenni, két esettanulmányon keresztül bemutatva néhány rejtett, „lapuló” lehetséges kiváltó okot és szervezetünkre gyakorolt hatásukat. De mielőtt belevágnánk, vessünk egy rövid pillantást néhány, a migrénnel kapcsolatos tényre.

A migrén gyakran társul más betegségekkel. Egyes tanulmányok rámutatnak, hogy a migrénes panaszokkal küszködő embereknél háromszor gyakrabban fordulnak elő egyéb fájdalom tünetegyüttesek, illetve mentális betegségek, valamint kétszer gyakrabban más testi megbetegedések. Mindez pusztán a véletlen műve lenne, vagy a migrénes tünetek kiváltó okai más betegség kialakulásában is közrejátszanak?

Az időjárás fejfájásra gyakorolt hatása. Ki ne tapasztalta volna már, hogy időjárási változások közeledtére érzékenyen reagál szervezete. (Az elmúlt hetekben ezt sokszor megtapasztalhattuk.) Szakértők megállapították, hogy az emberek közel 90%-ára vannak hatással az időjárás hirtelen változásai, de valójában mire is reagál a szervezetünk ilyen érzékenyen? Kevesen tudják, hogy egy időjárási front idején a légnyomás, a páratartalom, a hőmérséklet gyors változásai mellett igen intenzív elektromos és mágneses jelenségek is zajlanak a légkörben. Napjainkra már egyértelművé vált, hogy ezek az elektromos és mágneses jelenségek képesek különféle zavarokat okozni az ember érzékeny bioelektromos rendszerében, szerveiben – és legfőképpen a központi irányító rendszerünkben, az agyunkban. Ezen külső hatások, egyértelműen befolyásolják és megzavarhatják agyunk és szervezetünk működését!

Azt pedig ki gondolná, hogy hasonló elektromos és mágneses jelenségek időjárási frontok nélkül is kialakulhatnak otthonunkban?

Elektroszmog és migrén idilli környezetben

Modern életünkben megszámlálhatatlanul sok láthatatlan veszélyforrás leselkedik ránk. A munka, a szórakozás és a pihenés során is körbevesszük magunkat különféle elektromos jeleket kibocsátó készülékkel. Ki ne hallott volna már a mobiltelefonok, számítógépek, mikrohullámú sütők káros sugárzásairól? Gondolná-e, hogy ezek a készülékek nem is olyan veszélyesek? Lehet, hogy most meglepődik a kedves olvasó, de ezeknél a készülékeknél sokkalta veszélyesebb elektroszmog források lehetnek a lakásában!

Most pedig, hogy érezzük a probléma súlyát, lássunk egy konkrét esetet. Az első történet egy fiatal, 18 év körüli lánnyal és családjával esett meg, akik egy csodálatos dunántúli falucskába költöztek. A társasházi lakásuk közvetlenül az erdő szélén, egy kis domb lábánál fekszik. A fákon madarak csiripelnek, a kert végében pedig egy szelíd patakocska csörgedezik. Ki ne vágyna erre a nyugalommal teli környezetre? Biztos vagyok benne, hogy sok városlakó gondolkodás nélkül, szíves örömest költözne erre a csodaszép helyre. Vajon jó döntés lenne?

Az említett család élete ebben a makulátlannak tűnő környezetben néhány év alatt gyökeresen megváltozott. Sajnos rossz irányba. Beköltözésüket követően pár év elteltével lányuknál alvászavarok és rendszeresen visszatérő migrénszerű tünetek jelentkeztek. Az alapos orvosi vizsgálatok során nem találtak kóros elváltozást. A tüneteket túlérzékenységre és a fokozott iskolai stresszre vezették vissza. A diagnózis tökéletesnek bizonyult. Az évek múlásával azonban a migrénes tünetek egyre erősödtek és sűrűbbé váltak. Újabb alapos kivizsgálásokra került sor, melyek az előzőekhez hasonlóan negatív eredménnyel zárultak. Nincs kézzelfogható ok. Marad a tünetek enyhítése, mindeközben a lakásban titkon lapuló veszélyforrásról senki sem tudott. A családnak sejtelme sem volt róla, hogy nemcsak a gyereket kellene kivizsgáltatni, hanem lakásukat is.

Látszólag minden rendben

Újabb évek teltek el így, míg egy napon a lüktető görcsök ájuláshoz vezettek. A gyorsan elvégzett újabb CT vizsgálat döbbenetes eredményt mutatott. Az elmúlt háromnegyed év alatt a lány fejében hatalmas daganat fejlődött ki. Hát ez volt a család rövid története. Jelenleg túl vannak egy műtéten, sugárkezeléseken, és bíznak a mielőbbi gyógyulásban. Persze lányuk már nem ott alszik, ahol éveken keresztül tette. Hogy miért is?

Az édesanya az elvégzett műtét után keresett meg és kérte, hogy vizsgáljam át lakásukat. Kérésüknek szívesen tettem eleget, és hamarosan igen érdekes dolgokra derítettünk fényt. A gyerekszobába belépve semmi szokatlant nem tapasztaltam. Az egyik sarokban, az ablakhoz közel helyezték el a fekhelyet. Az átellenes sarokban a tanulóasztal és a számítógép kapott helyet. Rendezett, szép szoba volt. Az ágy közelében nem voltak elektromos készülékek.

Első ránézésre úgy tűnt, hogy minden a legnagyobb rendben van. A szülők elmesélték történetüket, és hogy nem igazán értik, hogy mi okozhatta a bajt. Az elvégzett műszeres elektroszmog vizsgálat és az ezt követő radiesztéziai vizsgálatok hamarosan megválaszolták a kérdéseiket. Kiderült, hogy a fiatal lány ágya rendkívül rossz helyen van. A fejrészen egy magasfeszültségű távvezeték közelében mérhető erősségű 50 Hz-es frekvenciájú, extrém erősségű elektromos és mágneses terek voltak mérhetők. Mi okozhat ilyen erős elektroszogot a gyerekszobában, amikor látszólag semmi ok nincs rá?

A rejtély megoldódik

Nem egyedül hibásKiderült, hogy a 20 lakásból álló sorházban nincsen gáz, és a lakók nagy része elektromos árammal fűt. A lakásokat energiával ellátó főkábel pedig a gyerekágy fejrészénél lévő külső falban található, és a vezetékben igen nagy áramerősség folyik. Ennek volt „köszönhető” az igen erős mágneses tér, amelybe a gyerek minden este „beledugta a fejét”. (Az ELF – extremly-low-frequency – mágneses terek rákkeltő hatását már a WHO is hivatalosan elismeri, azokat – elsősorban gyerekkori daganatos betegségeket vizsgálva – a lehetséges rákkeltő kategóriába sorolja.)

A szoba további vizsgálata során kiderült, hogy az ágy melletti válaszfalat a benne futó falkábelek erősen felgerjesztik. Ennek köszönhetően extrém erősségű elektromos térerősség is megjelent a fekhelyen. Mindezeket tetézte, hogy a radiesztéziai vizsgálattal egy érctelér károsító hatása is kimutatható volt a fejrésznél. A felmérés végére így már kezdett kialakulni a kép. Három láthatatlan potenciális veszélyforrás esett egybe az ágy felső részénél. Összeállt egy logikusnak tűnő magyarázat, de valami még nem stimmelt. Hogyan lehetséges, hogy 5-6 éven keresztül „csak” migrénnel küszködtek, és mitől alakult ki oly hirtelen egy daganat? A mérést követően hosszasan beszélgettünk, és elkezdtük összerakni a kirakós játék darabjait.

A kép összeáll

Lássunk egy lehetséges forgatókönyvet. Talán ez lehet a magyarázat. A család beköltözik új lakásába. A szülőknél és a kislánynál már kezdettől fogva jelentkeznek különféle alvászavarok. Ennek nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget. Néhány év alatt a válaszfalakból áradó erős elektromos tér fokozatosan legyengíti szervezetük bioelektromos rendszerét, ellenálló képességét, megzavarhatja a kalcium- és magnéziumionok viselkedését. Az alvászavarok mellett egyre gyakrabban betegeskednek.

A fiatal lánynál az iskolakezdést követően elkezdődnek a visszatérő fejfájások, amit a szülök az iskolai stressznek tudnak be, de valójában a tünetek egybeeshetnek a fűtési szezon alatt jelentősen felerősödő mágneses terekkel. Évek alatt az igen erős elektroszmogban töltött éjszakák miatt már szinte hetente jelentkeznek a migrénes tünetek. Az ágy fejrészénél található érctelér káros hatása csak tovább rontja a helyzetet.

A szervezet megzavart elektromos rendszerében már a kisebb időjárási változások is zavarokat okoznak. Az orvosok a rendszeres kivizsgálások során nem találják a kiváltó okokat. A terápia kimerül a tünetek gyógyszeres kezelésében. Az így eltelt több év során legyengült szervezetet a daganat kialakulása előtt fél ével komoly magánéleti stressz éri. Úgy tűnik, hogy itt telt be a pohár. A sejtek bioelekromos rendszere teljesen összeomlik, és az agyban komoly zavarok lépnek fel a sejtkommunikációban. A sejtek belső vezérlés nélkül, külső ritmizáló jelek hatásától megzavarva elkezdenek osztódni.

Mikor telik be a pohár?

Talán ez történt, és ez magyarázhatja a kialakult betegséget. Az elektroszmog kutatásával foglakozó orvosoknak, biológusoknak érdemes lenne behatóbban tanulmányozni a sztochasztikus (valószínűség számításra épülő – a szerk.), kései hatásokat. Ezt a feladatot sajnos nehezíti, hogy számtalan civilizációs ártalom okozhat egymáshoz nagyon hasonló problémákat. Mindenesetre tény, hogy az emberi szervezet egy csodálatosan működő bioelektromos rendszer, mely rendkívüli módon képes alkalmazkodni a környezetéhez, és képes hosszú távon elviselni a különféle külső zavaró, károsító hatásokat. De vajon meddig terhelhetjük büntetlenül szervezetünket? Ki tudja megjósolni, hogy kinél mi lesz az utolsó csepp a pohárban?

Azt, hogy az elektroszmog kinél mit és mikor fog kiváltani, nehéz megjósolni. A kialakuló problémákat nagyon sok tényező befolyásolja: az egyéni érzékenység, genetikai adottságok, életmód és sok egyéb károsító hatás összessége. Tény azonban, hogy nem tesz jót szervezetünknek, és csak idő kérdése, hogy mikor okoz komoly megbetegedést. Vigyázzon családja egészségére!

Almásy Zsolt
radiesztéta, biotérenergetikai szakember
Tanácsadás